O restauracji

Podziel się

Oregano and Wine powstała z myślą o osobach, które poszukują niepowtarzalnych, zapadających w pamięć smaków, które serwuje na miejscu oraz prosto pod Twoje drzwi.

Uczta zmysłów od Oregano and Wine 

Oregano and Wine to doświadczenie fuzji smaków. Dania składają się z lokalnych składników, a szef kuchni, Tomasz Zdrenka, dodaje do nich szczyptę francuskich i śródziemnomorskich akcentów. Restauracja mieści się w Poznaniu, przy ul. Śniadeckich 25.  Jej designerskie i klimatyczne wnętrze stwarza idealne warunki zarówno na biznesowe lunche, jak i rodzinne wypady czy spotkania. 

Oregano and Wine jest także miejscem, w którym odbywają się spotkania koneserów dobrej muzyki. Niewielka scena, wyselekcjonowany repertuar i dobra kuchnia to przepis na udany wieczór.

Architekt smaku

Za niepowtarzalny smak dań w Oregano and Wine odpowiada zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i laureat wielu międzynarodowych konkursów kulinarnych – Tomasz Zdrenka. Jest on zwolennikiem filozofii slow food, dlatego wszystkie jego dania przygotowywane są od podstaw, bez sztucznych dodatków i ze składników od lokalnych dostawców warzyw, owoców, mięsa i nabiału. W jego daniach nie brakuje regionalnych produktów z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Menu restauracji stworzone jest również z myślą o wegetarianach i osobach z alergiami pokarmowymi. Nie brakuje w nim dań bezglutenowych i bez laktozy.

 

Autorskie menu Szefa Kuchni

W sezonie wiosna / lato 2021 zapraszamy na carpaccio z polędwicy wołowej, tatar wołowy, krewetki, mule i małże św. Jakuba oraz deskę serów i wędlin. Spośród dań głównych serwujemy stek z polędwicy wołowej, filet z perliczki, czy duszoną cielęcinę. Miłośnicy domowych wyrobów skosztują ravioli z mozzarellą Fior di Latte, czy domowy makaron tagliatelle z indykiem lub w wersji aglio e olio z chorizo, krewetkami i mulami. Warto spróbować także gnocchi z pokrzywy z pesto, czy filet z dorady w towarzystwie brokułu w tempurze.

 

Zupy - dania kompletne

Myśląc o lecie przywołujemy truskawki. Niebanalne połączenie truskawek właśnie, rabarbaru i fety znajdziemy w naszej letniej wersji gazpacho. Drugą z propozycji jest sycylijska zupa rybna z owocami morza i pomidorami. Brzmi fantastycznie i tak też smakuje. 

 

 

Wisienka na torcie

O amatorów słodkich kompozycji smaków w Oregano and Wine dba natomiast mistrz cukiernictwa: Mariusz Górecki – zwycięzca Lodziarskich Mistrzostw Polski 2019, zdobywca 2. miejsca w eliminacjach do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2018 oraz Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016. Mariusz nieustannie doskonali swą kulinarną wiedzę, a jednym z jego ostatnich osiągnięć jest 1. miejsce zdobyte podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2019.

 

Oregano LIVE

Niesamowita atmosfera, wybitni instrumentaliści i wokaliści, fenomenalna kuchnia Tomasza Zdrenki to przepis na udany wieczór. Mamy zaszczyt zaprosić Państwa na cykl koncertów w Oregano and Wine. Dźwięki żywych instrumentów, saksofon, fortepian w roli głównej lub tło dla wokalu i wpadający w ucho repertuar - zdobyły już rzeszę fanów. Muzyka i dobra kuchnia idą z sobą w parze. Odkryjcie naszą restaurację przy ul. Śniadeckich 25, a będziecie chcieli tu wracać!

 

 

Rezerwacje pod numerem: 600 010 095

***

W ramach cyklu wystąpili już:

Jacek Szwaj
Jan Adamczewski Trio
Lidia Leitgeber
Karolina Kram - Chojnacka & Filip Chojnacki

Oregano and Wine

Mieści się w centrum Poznania przy ul. Śniadeckich 25!

Bezpłatny parking dla gości przy restauracji.

tel.: +48 600 010 095

Zapraszamy do naszej restauracji z charakterem!