Świąteczne pierniki z GARDENcity
Perniki są doskonałym pretekstem, by wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu już kilka dni przed Wigilią. Wspólne chwile przy ich wykrawaniu i wypiekaniu, brązowe małe buźki i rączki oraz ten szczególny zapach – to momenty, które zostają w pamięci na lata.
Perniki są doskonałym pretekstem, by wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu już kilka dni przed Wigilią. Wspólne chwile przy ich wykrawaniu i wypiekaniu, brązowe małe buźki i rączki oraz ten szczególny zapach – to momenty, które zostają w pamięci na lata.
Tradycyjne pierniki wykonane są z dodatkiem miodu, masła i przypraw korzennych, dzięki którym ciasto wyrobione kilka tygodni wcześniej, może spokojnie dojrzewać. Szefowie Cukierni GARDENcity, Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński, przygotowują takie ciasto do samodzielnego wypieku. Ma ono prosty, tradycyjny skład: mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, miód, jajka, masło, przyprawa korzenna, amoniak.
Jak można w gronie rodzinnym wykonać pierniczki? Wystarczy zamówić nasz zestaw, który zawiera: ciasto piernikowe* do własnego wypieku, foremki i lukier do dekoracji. A następnie spotkać się w jeden z przedświątecznych wieczorów przy stole z najbliższymi i wykonać tych kilka prostych kroków:
1.Stolnicę lub blat roboczy obsypać mąką
2.Gotowe ciasto wyjąć z opakowania
3.Ciasto (dobrze schłodzone) rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm
4.Przy pomocy foremek wyciąć swoje ulubione wzory
5. Pierniki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
6. Piec w piekarniku rozgrzanym na 220oC. przez ok. 8-10 min
7. Po wystudzeniu udekorować kolorowymi lukrami i posypkami
Rada: pierniki przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują po kilku dniach.
Poczuj atmosferę świąt. Niech będą wyjątkowe!
*Surowe ciasto przechowywać w lodówce. Data ważności: 28.12.2020 r.