Przepisy od naszego Szefa Kuchni
Sprawdzone przepisy naszego Szefa Kuchni pomogą Wam sprawić, by chwile przy świątecznym stole były jeszcze bardziej wyjątkowe. Zapraszamy do lektury i samodzielnego wykonania!
Barszcz z malinami
Składniki na ok. 4 litry
Buraki 2 kg
Jabłka – 3 szt.
5 ząbków czosnku - drobno posiekanego
Majeranek – 2 szczypty
100 g malin
Bulionem warzywny lub drobiowy 3 l
Boczek wędzony 100 g
Ocet malinowy lub jabłkowy ok. 50 ml
Cukier ok. 60 g
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, tarkujemy na wióry bezpośrednio do garnka.
Jabłka kroimy na 4 części i również wkładamy do garnka.
Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek.
Zalewamy wszystko bulionem i podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy barszcz zacznie się gotować natychmiast wyłączamy, dłuższe gotowanie spowoduję, że
barszcz będzie koloru rudego
Odstawiamy zupę na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Następnie odcedzamy zupę na drobnym sitku.
Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem.
Dodajemy maliny i barszcz gotowy.
SMACZNEGO
Śledź z jabłkiem, piklami, kwaśną śmietaną i pudrem z prażonej cebuli.
Składniki na 1 porcje:
1 śledź Matias – solony
Jabłko
Pikle: patison, kapar, marynowana pieczarka
Chleb tostowy - 1 kromka
Prażona cebula 40 g
Śmietana 30 % - 50 ml
Cytryna
Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Śledzia zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2h w celu pozbycia się soli.
Następnie osuszamy filet na ręczniku papierowym.
Chleb tostowy zapiekamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 170 o C lub w tosterze.
Umieszczamy w blenderze i miksujemy z prażoną cebulą na puder.
Śmietanę miksujemy z sokiem z cytryny do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Osuszony filet śledziowy kładziemy na talerzu i budujemy na nim danie układając pikle.
Obok śledzia robimy kleks z kwaśnej śmietany.
Posypujemy pudrem z prażonej cebuli i dekorujemy jabłkiem pokrojonym w drobne paski oraz świeżymi ziołami.
Smacznego
Kulebiak ze szpinakiem i łososiem
Składniki na 4 porcje:
Naleśniki – 3 szt
Filet z łososia 0,5 kg
Szpinak – świeży lub mrożony ok.500 g
Cebula 1 szt
Tymianek 5 g
Czosnek 2 ząbki
Masło- 1 łyżka
Śmietana 30 % - 50 ml
Ciasto francuskie – 1 płat
Sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Szpinak duszony:
Cebulę i czosnek szatkujemy drobno, przesmażamy na maśle.
Dodajemy szpinak i przesmażamy chwilę razem, podlewamy śmietaną, dusimy przez 3 min.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rozkładamy naleśniki, tak aby nachodziły na siebie. Rozkładamy na całej powierzchni szpinak.
Filet z łososia kroimy w paski 4 x 4 cm układamy na szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem.
Zwijamy rulon tak, aby naleśnik otulił szpinak i łososia.
Całość zawijamy w ciasto francuskie i formujemy na kształt bochenka chleba.
Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C przez 40 minut.
Porcjujemy na plastry o grubości 3-4 cm
Smacznego.
Śliwki na gorąco z cynamonem i imbirem, kruszonka , lody piernikowe
Składnik na 4 porcje:
Śliwki świeże lub mrożone 480 g
Imbir świeży – kawałek 2 cm
Cynamon – 1 łyżeczka
Cukier – 3 łyżki
Lody waniliowe 4 gałki
Przyprawa do piernika
Listki mięty do dekoracji
Kruszonka:
Masło 100 g
Cukier 100 g
Mąka 200 g
Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla zasypujemy cukrem i przesmażamy.
Dodajemy pokrojony imbir. Dusimy przez 4 minuty.
Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem według uznania.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę przed upieczeniem dobrze jest wstawić na blaszce do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Wypiekamy w temp. 180 o C przez ok 15 min. Do uzyskania złotego koloru.
Lody porcjujemy gałkownicą lub łyżką i oprószamy przyprawą do piernika.
Śliwki wylewamy na głęboki talerz, posypujemy kruszonką.
Na górę kładziemy gałkę lodów piernikowych i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego