Podróż przez aromaty - czyli jesienne menu Oregano&Wine
Nowe, autorskie kreacje kulinarne szefa kuchni Tomasza Zdrenki.
I tym razem Tomasz Zdrenka, nasz szef kuchni, udowodnił, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. W nowym menu wzbił się na wyżyny kreatywności i stworzył dania oryginalne, dzięki niestandardowym połączeniu smaków i tekstur, a wszystko w cudownym, jesiennym klimacie i oczywiście zgodnie z filozofią Slow Food.
![](/media/aypj2jus/img_20211019_125620-01.jpeg?width=840&height=630)
Przystawki i zupy, czyli początek dobrego.
Nasze nowe przystawki, pobudzą apetyt i będą wspaniałą zapowiedzią dań głównych. Nie lubimy schematów, więc każdą pozycję cechuje wyjątkowa pieczołowitość w doborze składników oraz szeroka gama smaków i aromatów. Chcieliśmy zaskoczyć, więc znajdziecie w nich takie dodatki jak: pączki, bezy, dżemy, czy flambirowane ananasy. Brzmi deserowo? Ale każdy z tych elementów znakomicie pasuje do dań wytrawnych. Na przystawkę można więc zamówić np. podwędzaną gęś z pâté z wątróbek, z gruszką, czarną porzeczką i maślanym pączkiem, czy opiekanego tuńczyka z mirabelką, marynowaną marchwią, flambirowanym ananasem i sosem Ponzu. A to nie koniec naszych propozycji!
Jeżeli nie wyobrażasz jesiennego obiadu czy kolacji bez zupy to będziesz ukontentowany! Sycylijska zupa rybna z kalmarami, pomidorami, imbirem, oliwą selerową lub krem z topinamburu, z tortellini z kasztanami i rozmarynem oraz gruszką w occie jabłkowym - to pozycje z nowego menu, które rozgrzeją i zachwycą! Wiemy jak w sezonie jesienno-zimowym zupy są uwielbiane i nie ma co ukrywać, jemy je o wiele częściej niż wiosną, czy latem, dlatego chcieliśmy, aby sprostały oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych gości.
![](/media/m4rjlba2/img_20211019_121832-01.jpeg?width=672.3628509719223&height=840)
Dania główne - czyli wizytówka karty dań
Są kwintesencją menu i nie bez powodu nazywane są daniami głównymi. One są najważniejsze, ponieważ są najczęściej zamawiane. W naszym menu znajdziecie takie specjały jak comber z jelenia, troć wędrowną, czy ravioli z pieczoną dynią i serem ricotta. Wszystko oczywiście zgodnie z ideą Slow Food. Dodatki również zostały dobrane tak, aby tworzyły jesienną harmonię smaków.
![](/media/cgwj2s5m/img_20211019_124438-01.jpeg?width=672.1769662921348&height=840)
Desery, czyli kropka nad “i” każdego posiłku.
Nasz szef kuchni postarał się, aby deser był cudownym zwieńczeniem obiadu, czy kolacji. Bazą naszych deserów są znane klasyki - w jednym mus czekoladowy, w drugim beza. Otoczone są niezwykłymi dodatkami, dzięki którymi stają się absolutnie wyjątkowe.
![](/media/kr1plgmu/img-7480.jpg?width=671.9072591774772&height=840)
Jesień się kocha, bądź nienawidzi, jednak po spróbowaniu potraw z naszego nowego menu zdecydowanie się ją pokocha!